RSS

TEORIE vs PRACTICA

14 mai

Admiterea la o facultate poate insemna pentru unii tineri o realizare, in timp ce pentru altii poate echivala pur si simplu cu dorinta de a obtine o diploma. Probabil va intrebati de unde vine aceasta diferenta intre cele doua tipologii de studenti.

In primul rand sunt tineri care lupta sa obtina rezultate deosebite in timpul facultatii, pentru ca isi doresc medii mari la final, ceea ce poate atrage dupa sine obtinerea unei burse de merit.

Cand vine vorba de cealalta categorie de studenti, interesul pentru facultate poate fi mai scazut, deoarece o parte din ei prefera sa-si gaseasca un job inca din timpul studiilor. Astfel, de aici apare si disputa dintre teorie si practica…

Este adevarat ca teoria ne familiarizeaza cu domeniul studiat, ne introduce in tainele specializarii, dar cu toate acestea nu inseamna ca teoria ne apropie de un loc de munca.

Pe parcursul anilor de studiu auzim ca ar fi mai mult decat indicat sa urmam cursurile facultatii, sa invatam teorie cat cuprinde, sa nu lipsim nemotivat si cel mai important lucru sa nu ne angajam indiferent daca este vorba de un post pe domeniul studiat.Putini profesori au curajul sa afirme ca este buna si teoria, dar conteaza mult mai mult practica.

Asa cum bine se stie, majoritatea angajatorilor cer experienta in momentul in care un student doreste sa obtina un job. Chiar daca sunt si tineri care au disponibilitate sa se angajeze pe parcursul facultatii, sansele sa obtina rezultate bune pe ambele planuri sunt diminuate de profesorii cu o mentalitate mai invechita care cer prezenta si activitate la cursuri.

Indicat ar fi pe de o parte sa reusim sa ne ocupam si de studii, iar la polul opus sa incercam sa ne aprofudam cunostiintele teoretice cu cele practice. In modul acesta un succes dupa finalizarea anilor de studiu ar fi relevant prin faptul ca angajatorii incep sa ne trateze de la egal la egal, apreciaza ca am lucrat din timpul facultatii si nu ne mai spun la interviu ca nu avem experienta necesara pentru postul scos la concurs.

Astazi exista putine sanse ca un absolvent sa isi gaseasca foarte repede un job pe domeniu dupa ce termina o facultate, mai ales daca nu are putina experienta. Din motive mai putin plauzibile angajatorii refuza sa ne ofere sansa sa le demonstram ca avem o baza si ca putem invata si mai mult in timp, ceea ce ne-ar aduce multe avantaje la locul de munca.

Faptul ca suntem prea tineri dupa ce terminam o facultate ii impiedica sa ne ,,intinda’’ o mana de ajutor, sa ne testeze o perioada puterea de munca dupa care sa se decida daca suntem potriviti pentru domeniul respectiv.

Se zice ca trebuie sa ai suficient noroc sa poti lucra pe ceea ce iti place. Consider ca in afara de acest ,,noroc’’, tinerilor trebuie sa li se mai ofere sanse, rabdare, sa nu existe atata invidie, rautate venita din partea persoanelor cu vechime, experienta care se tem ca un absolvent de facultate le poate lua locul si ii poate indeparta de pe ,,tronul’’ ocupat si supravegheat cu atentie de atata timp.

Daca in universitati nu se acorda o atentie deosebita si teoriei si practicii, nu se tin cursuri in laboratoare, nu se face practica, ar fi mai mult decat indicat pentru tinerii care nu se multumesc doar cu o diploma sa isi faca un caiet de practica si sa nu incerce sa se pacaleasca cu o adeverinta.

In plus ar fi un atu in plus pentru proaspetii absolventi sa incerce sa se integreze din timpul facultatii in ,,campul muncii’. Nu este simplu, dar nici imposibil, mai ales daca iti doresti cu orice pret sa practici ce ai invatat in 3 ani de studiu.

Reclame
 
2 comentarii

Scris de pe 14/05/2012 în Uncategorized

 

2 răspunsuri la „TEORIE vs PRACTICA

 1. Adina Tripon

  14/05/2012 at 2:17 pm

  Bine zici 🙂

   
 2. Adrian Florea

  14/05/2012 at 3:13 pm

  Am incercat sa transpun realitatea asa cum este ea.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: